Image description
Krompirjeva musaka Miha Bratina
Video

Krompirjeva musaka

  • Srednje težko (Težavnost)
  • Poletje (Sezona)
  • 0 (Ocena uporabnikov)
  • 0 (Uporabnikov je dodalo recept v kuharsko knjigo)
  • Natisni
  • Povej naprej

Za 4 osebe

Sestavine recepta

  • krompir, mladi: 70 dag
  • čebula: 1 glava
  • mleto mešano meso: 50 dag
  • pelati: 1 konzerva
  • sir, parmezan
  • timijan
  • sladka smetana

Ključne sestavine

  • krompir, mladi
  • mleto mešano meso

Priprava

Na olivnem olju najprej prepražimo čebulo. Ko postekleni ji dodamo mleto meso in med mešanjem pražimo približno 10 minut. Nato dodamo pelate, sol in poper, ter zalijemo z decilitrom belega vina.

Na majhnem ognju kuhamo vsaj 30 minut, nato pa vmešamo še malo sladke smetane, ki bo mesu dodala bogato kremno teksturo. Običajno se pri kuhanju bolognese uporabi mleko, tu pa smo ga nadomestili s sladko smetano in na ta račun izpustili uporabo bešamela pri končnem sestavljanju musake.

Mladi krompir operemo, ga naribamo na tanke lističe in par minut blanširamo v vreli vodi. Vzamemo primerno velik pekač, ga namažemo z maslom ali oljem in se lotimo zlaganja musake: najprej plast krompirja, nato plast mesa. Nadaljujemo dokler ne porabimo vseh sestavin. Zadnjo plast mesa posujemo še s svežim timijanom in zaključimo s plastjo krompirja. Običajno se musako prelije še z bešamelom ali legirjem, vendar smo tokrat raje naredili bolj bogato mesno osnovo in musako zaključili samo z malo naribanega parmezana.

Pekač pokrijemo z alu folijo in pečemo približno 30 minut pri 200°C, nato pa folijo odstranimo in pečemo še 10 minut, da se zgornja plast hrustljavo zapeče.  Pečeno musako vzamemo iz pečice, pustimo da se malo ohladi, nato pa jo razrežemo na porcije in serviramo s solato ter kozarcem lažjega rdečega vina.

Nazaj na vrh

Komentarji

Za oddajo komentarjev morate biti prijavljeni.