Image description
Goveji file na način Henrika IV Andrej Goljat

Goveji file na način Henrika IV

  • Enostavno (Težavnost)
  • Celo leto (Sezona)
  • 0 (Ocena uporabnikov)
  • 1 (Uporabnikov je dodalo recept v kuharsko knjigo)
  • Natisni
  • Povej naprej

Za 4 osebe

Sestavine recepta

  • goveja uležana pljučna : 4 kosi
  • sveže mleti črni poper
  • sol
  • gorčica: 2
  • olje za peko: 2
  • artičokine sredice (spodnji del skodelice): 4 kosi
  • pehtran: 1 vejica
  • HOLANDSKA OMAKA:
  • šalotka: 60 g
  • vino, belo: 1 dl
  • voda: 2
  • strta zrna črnega popra: 6 zrn
  • rumenjak: 2 kosa
  • maslo: 160 g
  • sol
  • narezani sveži pehtranovi lističi: 1

Ključne sestavine

  • goveja uležana pljučna
  • gorčica
  • artičokine sredice (spodnji del skodelice)
  • pehtran
  • rumenjak
  • maslo
  • narezani sveži pehtranovi lističi

Priprava

Narezane goveje biftke solimo, popramo in premažemo z gorčico.

Opis slike

Biftke na vroči maščobi v ponvici spečemo do želene stopnje.

Opis slike

Pečene naložimo na krožnike s poljubno prilogo, obložimo s toplimi artičokami, prelijemo s holandsko omako in ponudimo. Ostanek omake ponudimo v omačnici posebej.

Sesekljano šalotko in strt poper zalijemo z vinom in vodo in reduciramo na blagem ognju, dokler ne izpari toliko tekočine, da je ostane le za dve žlici. Rumenjakoma dodamo dve žlici tega reduciranega vina in stepamo nad soparo. Počasi prilivamo stopljeno maslo. Ko porabimo vse maslo, posolimo. Dobili bomo srednje gosto omako prijetnega okusa. Če omaki dodamo še pehtranove lističe, pa dobimo BERNEŠKO omako.

Opis slike

Postopek pri izdelavi holandske omake spominja na izdelavo majoneze, toda pri majonezi so vse sestavine hladne, pri holandski pa tople.

Nazaj na vrh

Komentarji

Za oddajo komentarjev morate biti prijavljeni.