Image description
Martinova pojedina Mercator Gostinstvo

Martinova pojedina

  • Srednje težko (Težavnost)
  • Jesen (Sezona)
  • 0 (Ocena uporabnikov)
  • 0 (Uporabnikov je dodalo recept v kuharsko knjigo)
  • Natisni
  • Povej naprej

Za 4 osebe

Sestavine recepta

  • gos: 1
  • sol
  • poper
  • majaron
  • beli kruh brez skorjice: 1/4 kg
  • korenček: 1
  • čebula: 1/2
  • kisla smetana: 2
  • jajce: 1
  • rdeče zelje: 1 glava
  • maščoba (maslo, margarina ali olje): 2
  • čebula: 1
  • sladkor, beli: 1
  • jabolka: 2 kom
  • sol
  • kumina, mleta
  • vino, rdeče: 1-2 dl
  • mlinci

Ključne sestavine

  • gos

Priprava

Očiščeno gos natremo s soljo, znotraj pa s poprom in majaronom, jo napolnimo z nadevom. Odprtino zašijemo in jo položimo v pekač na hrbet. Dolijemo malo vina in jo pečemo 2 do 3 ure pri 180 stopinjah. Med pečenjem gos obračamo, da se z vseh strani lepo zapeče. Pogosto jo zalivamo s sokom od pečenke. Tik preden je gos pečena jo lahko premažemo z žganjem, da lepo zarumeni in dobi hrustljavo skorjo.

Za nadev potrebujemo: poper, majaron, šetraj, šopek peteršilja. Kruh namočimo z vodo (od kruha ne sme kapljati voda), dodamo na maščobi prepraženo čebulo, drobno nariban korenček, kislo smetano, jajce in ostale dišave. Vse dobro premešamo in gos nadevamo. Namesto gosi lahko uporabimo tudi raco.

Zelje narežemo na rezine in ga polijemo z vrelo vodo. Po petih minutah ga odcedimo. Na razgreti maščobi spenimo sladkor, dodamo čebulo in jo popražimo, da zarumeni. Dodamo zelje, na lističe narezana jabolka, začimbe in vino. Pokrito dušimo do mehkega.

Mlince razlomimo, nalijemo nanje vrelo slano vodo, v kateri smo prekuhali lovorov list in ščep kumine. Po desetih minutah odcedimo odvečno vodo in jih zabelimo z ocvirki ter premešamo.

Opis slike
Nazaj na vrh

Komentarji

Za oddajo komentarjev morate biti prijavljeni.