Image description
Pečena raca in krompirjevi cmoki Andrej Kuhar

Pečena raca in krompirjevi cmoki

  • Srednje težko (Težavnost)
  • Jesen (Sezona)
  • Zima (Sezona)
  • 0 (Ocena uporabnikov)
  • 3 (Uporabnikov je dodalo recept v kuharsko knjigo)
  • Natisni
  • Povej naprej

Za 4 osebe

Sestavine recepta

  • očiščena domača raca (približno 1,8 kg): 1 kos
  • kislo jabolko: 1 kos
  • čebula: 2 kosa
  • rožmarin: 2 vejici
  • osmukani majaronovi lističi: 1 čž
  • gustin
  • krompir: 400 g
  • rumenjak: 2 kosa
  • muškatni oreh
  • na maslu ocvrte kocke belega kruha: 8 kosov
  • ohrovt: 1 glava
  • maslo
  • sol
  • sveže mleti beli poper

Ključne sestavine

  • očiščena domača raca (približno 1,8 kg)
  • krompir
  • na maslu ocvrte kocke belega kruha
  • ohrovt

Priprava

Očiščeno raco operemo in obrišemo s kuhinjsko krpo. Vrat, peruti in glavo posebej sesekljamo. Raco na zunanji in notranji strani natremo s soljo in poprom. Napolnimo jo z na kose narezanim jabolkom, eno narezano čebulico, rožmarinom in majaronom, nato pa odprtino zašijemo z nitko. Sesekljane dele race položimo v pekač in zalijemo z 1dl vode. Na to podlago položimo pripravljeno raco s hrbtom navzgor in jo damo v ogreto pečico. Pečemo jo 50 minut na 200 °C in jo vmes večkrat polijemo z lastnim sokom. Nato jo vzamemo iz pečice in odlijemo sok . Okoli race položimo olupljeno in na večje kocke narezano drugo čebulo. Pečemo še pol ure in zalivamo z malo vode. Hrustljavo zapečeno raco vzamemo iz pečice, iz trebušne votline poberemo nadev in jo v pekaču postavimo nazaj v toplo pečico.

Pečenkina omaka: S soka od pečenja poberemo maščobo, ga prelijemo v kozico in ga nekoliko pokuhamo. Prilijemo hladno vodo in sok še enkrat pokuhamo. Postopek večkrat ponovimo. Nato omako precedimo in jo pokuhamo na četrt litra. Začnimo in nekoliko zgostimo z 1 žličko škrobne moke, ki smo jo pred tem zmešali z vodo.

Krompirjevi cmoki: Krompir skuhamo, ga nekoliko ohladimo, olupimo in čez noč pustimo v hladilniku. Naslednji dan ga s tlačilko zmečkamo in vmešamo 1 žlico škrobne moke ter 2 rumenjaka. Testo odišavimo z muškatom, osolimo, popopramo ter še enkrat rahlo premešamo. Oblikujemo 8 cmočkov, v sredino vsakega potisnemo ocvrto kocko kruha in še enkrat zaoblimo. Cmoke spuščamo v vrelo osoljeno vodo. Ko priplavajo na površje, plamen zmanjšamo ter jih kuhamo še 5 minut. Cmoke poberemo iz vode in premešamo s stopljenim maslom (uporabimo čopič).

Popražen ohrovt: Iz ohrovtove glave izrežemo kocen in liste obarimo v osoljenem kropu. Odcedimo in na hitro ohladimo v mrzli vodi. Ohrovt stresemo na cedilo in ga narežemo na široke trakove. Preden ohrovt postrežemo, ga na maslu porumenimo, osolimo, popopramo ter odišavimo z muškatom.

Nazaj na vrh

Komentarji

Za oddajo komentarjev morate biti prijavljeni.