Image description
Kaj si lahko sposodimo od Mehike? Tamaraj

Povej Mehika in povedal si – čili!

Čeprav pod nazivom ‘čili’ razumemo bogastvo malih paprik različnih barv, velikosti in stopenj pikantnosti, ki predstavljajo neizogiben in najprepoznavnejši del mehiške kuhinje. In ‘chili con carne’, čeprav je zelo priljubljen v Mehiki, ni tradicionalna jed, temveč simbol tex-mex kuhinje oziroma ‘emigrantskega fusiona’ – mehiške (emigrantske) kuhinje, ki je nastala v ameriški državi Teksas.

V mehiški kuhinji male paprika uporabljajo suhe, kot začimbo ali dimljene in cello sveže. Uporabljajo se, da se gostim juham in omakam doda ‘žar’, dišavo in okus. Poleg tega nekatere celo polnijo, panirajo in cvrejo. Iz barvitega nabora mehiških malih paprik je treba  izpostaviti nekaj vrst:

 

Opis slike
jalapeno margerita

JALAPENO je srednje velikosti, ima izrazito trdo kožo in je zelo okusna. Ima zeleno ali redkejšo rdečo bravo, njena stopnja pikantnosti na lestvici med 1 in 10 je približno 3.

Opis slike
jalapeno paprike

'Jalapeno rellenos' se pripravlja tako, da paprike najprej izdolbemo in očistimo od semen in napolnimo s chedar sirom ali drugim poltrdim sirom po želji. Za tem paprike pomočimo v jajce in krušne drobtine. Pražimo jih 6 do 8 minut na vročem olju. Svežo jalapeno papriko, ki je najprej posušena na soncu ali dimljena, pozneje pa zmešana z malo vode v gosto kašo, imenujejo tudi 'chipotle'. Tako pripravljena se uporablja kot ena glavnih sestavin za mariniranje.

Opis slike

ANCHO je ena najbolj znanih vrst mehiških paprik. Gre za zelo okusno in pomembno sestavino številnih omak. Dokler je še zelena in sveža, se imenuje POBLANO. Ni preveč pikantna, medtem ko njena stopnja pikantnosti zraste s sušenjem. Nikoli je ne uživamo surove, v glavnem jo pečemo in s tem dobimo okus dimljenega.

Opis slike
ancho paprike

Ena najbolj znanih jedi mehiške kuhinje, v kateri se paprike mešajo, ne boste verjeli, s čokolado, je 'mole poblano'. Gre za gosto omako, ki vsebuje z ene strani čebulo, česen in paradižnik, z druge pa kikiriki in mandlje, a s tretje različne kombinacije začimb iz nageljnovih žbic, cimeta, vse do temne čokolade. Uporablja se kot dodatek k belemu mesu (piščancu ali puranu).

SERRANO je manjša in se uporablja za pripravo pikantnih omak ter omak s paradižnikom. Ena od teh se imenuje 'pico de gallo', ki se pripravlja iz surovih in na enake kose narezanih paradižnikov, čebule in serrano paprik, vse skupaj je začinjeno z limetinim sokom, redkeje še s svežim koriandrom, kumaro ali mangom.

Opis slike
mole poblano

SERRANO je manjša in se uporablja za pripravo pikantnih omak ter omak s paradižnikom. Ena od teh se imenuje 'pico de gallo', ki se pripravlja iz surovih in na enake kose narezanih paradižnikov, čebule in serrano paprik, vse skupaj je začinjeno z limetinim sokom, redkeje še s svežim koriandrom, kumaro ali mangom.

Opis slike
pico de gallo

Serrano paprike se pogosto konzervirajo v kisu. Rdeča vrsta je sladkejša od zelene.

HABANERO je ena najokusnejših, toda najbolj pikantnih vrst paprike. Zato je tudi dobila ime ‘hudičevo maščevanje’. Poznali so jo in tudi uporabljali stari Maji, ki so živli na mehiškem polotoku Jukatan. Habanero je dolga od 5 do 6 centimetrov. Obstaja kar nekaj vrst, ki se razlikujejo po barvi in pikantnosti: ‘red savina’, ‘orange’ in ‘chocolate’.

Opis slike
red devil's tongue (jezik rdečega hudiča)

Nazaj na vrh

Komentarji

damiraskansi
damiraskansi,

Hvala Tamaraj na še enem zanimivem in zelo informativnem članku. Zanimivo bi bilo vedeti, kaj je ostalo od naših domačih vrst paprik. Namreč, veliko vrst smo uničili, ker smo zanemarili semena (zdaj se sadike večinoma uvažajo). Osebno najbolj pogrešam našo staro rumeno papriko, ki smo jo večinoma uporabljali za polnjenje - polnjene paprike namreč nikakor niso več tako dobre...

Za oddajo komentarjev morate biti prijavljeni.