Image description
Hamburger, prava ameriška hrana Tamaraj

Čeprav imajo hamburger po vsem svetu za ameriški izdelek ‘par excellance’, je dobil ime po nemškemu mestu Hamburg.

Nemški priseljenci so namreč prinesli na novo celino svoje tradicionalne jedi, med katerimi je tudi ‘Hamburg steak’, natančneje polpete iz manj kakovostne govedine, ki so jo pred peko dobro začinili. Vse do izuma stroja za mletje mesa so pred termično obdelavo govedino ročno sekljali.
 

Leta 1827 je hamburger prvič našel svoje mesto na meniju newyorške restavracije ‘Delmonico’s’.

Opis slike
Delmonico's, leta 1915

Toda na to, kar danes razumemo pod nazivom ‘hamburger’ – okrogli sendvič, ki v sredini vsebuje polpet iz mletega mesa, kolobar paradižnika, list zelene solate in omake po želji – je bilo treba počakati skoraj 60 let. Leta 1891 je dotični Oscar Weber Bilby iz Tulse, v Oklahomi, prvi položil mesno polpetko v okroglo pecivo.
 

Od takrat pa do danes, vzporedno z razvojem prehrambne industrije, je hamburger postal vrhunski izdelek za restavracije hitre prehrane. Preprost je za pripravo, ravno tako tudi za uživanje, hamburger je danes sinonim za vse bolečine modernega sveta v zvezi z nezdravo prehrano. Najbolj znani so McDonald’s, Burger King, Wendy’s, White Castle. Da se lahko zavemo obsega restavracij hitre prehrane, povezane s hamburgerji, bo dovolj navesti nekaj podatkov, ki se nanašajo na McDonald’s. V njihovih več kot 30.000 restavracijah v več kot 100 deželah sveta dnevno prodajo približno 50 milijonov različnih hamburgerjev. McDonald’s danes v svetu zaposluje več kot milijon in pol ljudi. Neverjetno, če pomislimo, da se je vse začelo s polpetko mesa slabše kakovosti, s katero so se prehranjevali revni priseljenci iz Evrope!

A vendarle, v zadnjem času številni ameriški šefi, če ne slave, poskušajo vrniti hamburgerju vsaj ugled, ki jo je imel pred vladavino restavracij s hitro prehrano, ki je osvojila svet v osemdesetih letih prejšnjega stoletja.
 

Opis slike
cafe boulud, new york

Newyorški šef Daniel Boulud je denimo znan tako po svoji francosko-bližnjevzhodni kuhinji, tako kot po vrhunskih hamburgerjih. Poleg tega, da obsedeno vztraja, da je zelenjava v hamburgerju (solata, čebula in paradižnik) popolnoma sveža in hrustljava, meso pa spečeno na ‘medium rare’ oziroma delno krvavo v sredici, mora priloga vsebovati ročno narezan pražen krompir. V njegovih različicah hamburgerja je znan tisti s koščkom fois gras v sredici mletega mesa.

Opis slike
serendipity 3, new york

Pred nekaj dnevi je izšla novica o najdražjem hamburgerju v newyorški restavraciji ‘Serendipity 3’. Za ceno 295 dolarjev se lahko pohvalite, da ste jedli ‘Le Burger Extravagant’, ki ga sestavljajo japonska govedina Waygu, maslo z začimbami in tartufi, čezenj je položeno praženo prepeličje jajce, vse skupaj pa je posoljeno z dimljeno soljo Salish Alderwood. Prav gotovo v tem primeru ne moremo govoriti o poceni restavraciji s hitro prehrano!
 

Opis slike

Za večino Američanov pa hamburger ostaja jed, ob kateri med vikendom uživajo s prijatelji in družino. V vrtu, na roštiljadi! Z le peščico malih nasvetov. Prvič, meso (v glavnem goveje, lahko pa tudi svinjsko, jagnječje, puranje ali konjsko) naj bo hladno. Obvezno ga je treba začiniti s soljo in poprom. Po želji lahko dodamo suhe začimbe, krušne drobtine, jajca ali sir. Drugič, mesa ne smemo preveč obračati po rokah – takoj ko dobi okroglo obliko, ga rahlo pritisnemo po sredini in položimo na vroč žar. Ali obstaja kaj bolj enostavnega?

Nazaj na vrh

Komentarji

Za oddajo komentarjev morate biti prijavljeni.