Image description
Vlaganje sadja in zelenjave Mercator

Doma pripravljene dobrote za ozimnico so najboljše pa še praktično in ekonomično je imeti polno shrambo. Poznate skrivnosti vlaganja sadja in zelenjave?

Za vas smo pripravili nekaj koristnih nasvetov kako se lotiti vlaganja sadja in zelanjave.

  • Za vlaganje izbirajte samo sveže in kakovostne sestavine.
  • Kozarce za vlaganje prej prekuhajte v večji posodi. Pazite, da pokrovčki popolnoma tesnijo.
  • Kozarce za vlaganje polnimo do vrha, rob kozarcev pa dobro obrišemo preden zatesnimo.
  • Po kuhanju marmelado še vročo pazljivo dajemo v kozarce in pokrijemo z odejo, da se počasi ohladijo.
  • Pri vlaganju bodite dosledni pri postopku. Pri kuhanju pa si vzemite več svobode.
  • Bolje je, če kuhate na nižji temperaturi, pa zato malo dlje. Vendar ne kuhajte in »cmarite« predolgo.
  • Pred vlaganjem in kuhanjem si pripravite vse potrebno, saj vam iskanje med delom lahko pokvari jed. Pomagate si tudi s pripomočki, ki ji imate v kuhinji (zobotrebci, polivinil in elastika, alu folija ipd.).

Vlaganje paprike

5 kg paprike
2 l kisa za vlaganje
4 l vode
7 dkg soli
20 dkg sladkorja
lovor, poper v zrnu, konzervans

V večji kozici kuhamo kis, vodo, sol, sladkor, poper in lovorov list. Ko zavre, vložimo plast na polovico prezrezane in očiščene paprike. Večkrat premešamo, da zavre in paprika spremeni barvo. Takoj jo poberemo v sklado ali že zlagamo v kozarce. V preostali kis zmešamo konzervans in ga porazdelimo po papriki v kozarcih. Pustimo, da se ohladi, in nato kozarce zapremo. Hranimo na hladnem.

Vlaganje sladkih feferonov

5kg feferonov
2 l kisa za vlaganje
4 l vode
2 žlici soli
5 žlic sladkorja
lovorov list, poper v zrnu

Feferone operemo in jim odrežemo peclje. V večji kozici zmešamo mešanico za vlaganje – kis, voda sol in sladkor -  in ko zavre, vanjo damo kuhati feferone. Ko zavrejo in spremenijo barvo jih pobiramo v kozarce. Zalijemo jih z mešanico, v kateri so se kuhali, in kozarce dobro zapremo in pokrijemo. Shranimo v temnem in hladnem prostoru.


 Vložena solatna mešanica

2,5 kg paradižnika
2 kg paprike
3 kg stročjega fižola (zelenega ali rumenega)
5 čebul
2 l olja
1,5 l kisa
2 žlici sladkorja
sol po okusu

Očiščen fižol narežemo na večje koščke, jih skuhamo v vrelem slanem kropu in odcedimo. Papriko očistimo, narežemo na rezance in blanširamo. Prepražimo narezano čebulo, da ovene, in dodamo na kocke narezan paradižnik. Skupaj dušimo 15 minut. Takoj napolnimo kozarce, jih dobro zapremo in pokrijemo. Hranimo na temnem in hladnem.

Sorodni recepti

Nazaj na vrh

Komentarji

Za oddajo komentarjev morate biti prijavljeni.