Image description
Zamrzovanje sadja in zelenjave Mercator

Če se naučite spretnosti zamrzovanja sadja in zelenjave boste lahko imeli domače dobrote na voljo celo zimo.

  • Zamrzovanje med postopki shranjevanja najmanj zmanjša vsebnost vitaminov v živilih.
  • Zamrzujemo samo sveža, nepoškodovana živila. Preverimo, katera dobro prenesejo zamrzovanje.
  • Sadje in zelenjavo pred zamrzovanjem na hitro blanširamo (poparimo).
  • Tudi embalaža za zamrzovanje mora biti popolnoma neprepustna in s čim manj zraka.
  • Na živila, ki jih zamrznemo v plastičnih posodah, lahko položimo peki papir in kristalov bo manj.
  • Pomembno je tudi odtajanje. Najbolje je še v embalaži v hladilniku ali mrzli vodi. Zelenjavo pa še zamrznjeno damo v krop.
  • Zamrzujte v porcijah, ki jih boste porabili naenkrat. Manjše zavitke hitreje odtajamo.
  • Zamrznjena živila je najbolje hraniti le nekaj mesecev. Odtajanih živil nikakor ponovno ne zamrzujte.
     
Nazaj na vrh

Komentarji

Za oddajo komentarjev morate biti prijavljeni.