Image description
Marinade za žar Damira Skansi

Ali obstaja kaj boljšega in bolj praktičnega od roštilja za pogostitev večje družbe prijateljev ali družinskih članov v spomladanskem in poletnem času?

Dobro pripravljeni roštilj predstavlja veliko gastronomsko doživetje, in  ker ga veliko ljudi dojema zlahka, poudarjam da roštilj zahteva veliko kulinaričnega znanja pri pripravi sestavin in žerjavice ter pri sami peki.
 

Umetnost uživanja v pravi roštiljadi se začne z izbiro praktičnega roštilja (na tržišču je ponudba le-teh kar velika), ki ne zahteva posebne priprave in montaže. Idealni so manjši, ki jih lahko umestimo tudi na terase, vsekakor pa morajo biti močni (električni morajo imeti vsaj 2,5kw), da se hrana ne kuha, ampak peče.
 

Meso, ribo in zelenjavo je treba marinirati. Goveje meso, posebej zrezke, in jagnjetino nekaj ur, svinjino, teletino in perutnino 2 do 3 ure, ribo 1 uro, zelenjavo vsaj pol ure. Namen mariniranja je obogatitev okusa in priprava za pravilno termično obdelavo ali pospešitev kuhanja. Kisle tekočine, kot so denimo vino, pivo, kis in limonin sok, pomagajo pri mehčanju beljakovin. Zaradi tega meso postane mehkejše in laže sprejme ostale začimbe in okuse. Po pravilih se kisli del marinade meša z oljem v enakih količinah. V limonin sok, kis ali vino postopoma dolivamo olje in nenehno mešamo, dokler ne dobimo gladke emulzije.

Seveda obstajajo tudi številne druge marinade z različnimi dodatki (posebej domišljavi sta indijska in azijska kuhinja). Mariniranje živil pred peko na žaru se pri nas ne uporablja pogosto: zanemarjamo dejstvo, da mariniranje zagotavlja prefinjenost okusov. Tako pripravljena živila, posebej meso, izgubijo prvotni okus divjega.

Tukaj je nekaj mojih najljubših marinad. Upam, da bodo tudi vam prinesle veliko kulinaričnega zadovoljstva kot meni in mojim vedno navdušenim jedcem.
 

Marinada za svinjino (kremenadle, rebra in panceta):

Sestavine:

3 do 4 na grobo sesekljani stroki česna
1 narezana pekoča paprika
po 1 vejica rožmarina, timijana in majarona
3 zdrobljeni listi lovora
1 kozarec temnega piva
sok 1 limone
½ dl olivnega olja
1 žlička rjevega sladkorja
Meso natremo z grobo soljo, položimo v keramično ali stekleno posodo, prelijemo z zmesjo piva, limoninega soka, olja in sladkorja, v katero smo dodali začimbe.
 

Marinada za jagnjetino (bržolice, zrezke, stegno v kosu) in piščančja krilca:

Sestavine:

4 na grobo sesekljani stroki česna
1 narezana pekoča paprika
sredozemske dišavnice: grobo narezan rožmarin, timijan, origano in žajbelj
groba sol
sok 1 limone, zmešan z 1 dl gostega olivnega olja
sveže mleti poper
Suhe sestavine zmešamo in meso dobro natremo. Prelijemo z emulzijo olja in limoninega soka, položimo v keramično posodo, pokrijemo z aluminijsko folijo in občasno obračamo, da se vsi deli mesa dobro povaljajo v marinadi.
 

Marinada za ribo (za 2 kg ribe):

Sestavine:

2 do 3 stroki česna
po 1 vejica rožmarina, timijana in majarona
šopek peteršilja
1 rezina popečenega belega kruha ali toasta
Vse sestavine sesekljamo na drobno ali zmešamo v blenderju. Vse potresemo po skledi ali manjšemu pekaču, položimo očiščeno in oprano ribo na mešanico, prelijemo z ½ dl olivnega olja, solimo, popramo in ribo nekajkrat povaljamo v marinadi. Z zmesjo napolnimo tudi trebušno odprtino. Ni se treba bati učinka paniranja, kajti kruhove drobtine rahlo gratinirajo ribo, držijo skupaj vse začimbe in olje ter tako preprečijo, da se riba posuši. Okus tako pripravljene ribe je vrhunski.

Marinada za zelenjavo (bučke, jajčevce, papriko, šalotko, mlado čebulo, radič):

Sestavine:

Zmešamo:
½ dl limoninega soka,
½ dl olivnega olja
ter dodamo sol, sveže mleti beli poper, origano, timijan in meto.
 

Te in številne druge nasvete in izvirine recepte je Damira Skansi objavila v svoji knjigi 'Kuhajmo brzo i zdravo', ki je izšla pred slabim mesecem pri založniški hiši Profil Knjiga iz Zagreba.

Sorodni recepti

Nazaj na vrh

Komentarji

Za oddajo komentarjev morate biti prijavljeni.