Image description
RAW, The Artisan Wine fair, London maj 2012 Miha Bratina

Pred kratkim se je, predvsem po zaslugi glavne organizatorke Isabelle Legeron – ’That crazy French Woman’ – v Londonu odvijal festival RAW wines.

Opis slike

Predstavilo se je približno 200 vinarjev z 800 vini z vsega sveta, zbranimi pod skupnim imenovalcem ’naravnih’ vin. Pri definiciji naravnih vin se po navadi začne žolčna razprava, če pa zadevo malo poenostavimo, so to vina, ki so pridelana na čim bolj primaren način, brez uporabe umetnih gnojil, škropiv, dodatkov in raznih manipulacij.

Opis slike

Vsa vina na festivalu so morala ustrezati naslednjim kriterijem: grozdje mora biti pridelano po načelih biološke/biodinamične pridelave, grozdje mora biti obrano ročno, dovoljena je uporaba samo avtohtonih kvasovk, edini dovoljeni dodatek v vinu je minimalna količina žvepla (ki mora biti jasno označena), pri pridelavi niso dovoljene razne ’hi-tech’ manipulacije, na primer povratna osmoza, krioekstrakcija, reduciranje alkoholne stopnje itd.

Opis slike

Načela, ki jim sicer sledi veliko vinarjev, ki svojih vin ne deklarirajo nujno kot naravna/eko/bio, po drugi strani pa so ti kriteriji daleč od splošne prakse v moderni vinski industriji. Ne glede na kvalifikacije, certifikate in miligrame žvepla, pa je bilo ogromno vin, ki sem jih na sejmu uspel degustirati, resnično fantastičnih. Vina, ki niso na vse načine zmanipulirana, da bi ustrezala globalnemu okusu oz. trendu, ampak bogato odsevajo svoj ’terroir’, letnik in vložen trud posameznega vinarja. Predvsem pa pod krinko naravnosti ne poskušajo prodati vin z napakami. Tudi takih je bilo nekaj, vendar jih pustimo kot izjemo.

Opis slike

Glede na relativno majhen obseg sejma je bilo razveseljivo videti tako visoko udeležbo slovenskih vinarjev, ki so se predstavljali s svojimi vini: Batič, Čotar, Klabjan, Klinec Medana, Kmetija Štekar, Mlečnik, Movia, Nando, Radikon, Damijan Podversic … Še bolj kot številčnost pa je navduševala kvaliteta njihovih vin, ki so z lahkoto konkurirala svetovni selekciji.

Opis slike

Navdušil je tudi kulinarični del sejma, kjer je bil vsem lačnim degustatorjem na voljo prvovrstni norveški dimljeni losos, angleške ostrige, cela zbirka zorjenih sirov, mini pop-up restavracija in še množica drugih dobrot, ki so dodale plus točko že tako vrhunskemu dogodku.

Opis slike

Slike in besedilo: Miha Bratina.

Miha je mladi slovenski food blogger. Najdete ga na: www.bratinov.si. Zelo smo veseli, da se je pridružil našemu gurmanskemu kolektivu. Dobrodošel Miha! 


 

 

Nazaj na vrh

Komentarji

Za oddajo komentarjev morate biti prijavljeni.