Andrej Goljat

Matjaž Kološa

Nutricionist

“Povej mi kaj in kako ješ, pa ti povem kdo in kaj si... ”

Rojstni datum:  17. januar

Izobrazba: univ. dipl. inž. živilske tehnologije

Tip kuhinje, ki mi je všeč: Je kuhinja, ki jo ustvarja „Matjaževa kuharija“.

Tip kuhinje, ki jo ustvarjam: Uravnotežena in zdrava, preprosta in izvirna kuhinja brez mesa in jajc, ki temelji na uporabi ekološko, najraje v Sloveniji pridelanih živil.

Tip hrane, ki je ne maram:  Je tista, ki je močno industrijsko predelana, rafinirana, osiromašena – t. i. 'mrtva hrana', namenjena le polnjenju želodca oziroma lastnega ega. Tista, ki vsebuje meso, ki je polna kemije in ki ni sezonsko ter lokalno naravnana.

Kaj mi gre najbolj na živce: Zaplankanost; strah pred novim, drugačnim; neupoštevanje naravnih principov, zagledanost v samega sebe, tako v prehrani, kot tudi na splošno v življenju.

Kako se jé pri meni doma: Jutra so namenjena pitju vode, nesladkanih čajev ali doma pripravljenih napitkov, dopoldne je čas za uživanje sadja, popoldanski glavni obrok pa se sestoji iz surove zelenjave, npr. sklede solate, ki je prelita s slanico in limoninim sokom ter obogatena z avokadom. Sledijo veganske juhe, kaše, kvinoja, različne stročnice, semena, skratka živila pripravljena na tisoč in en način. Sladice pripravljamo brez sestavin živalskega izvora, še najraje imamo take, ki so presne. Doma po 19. uri praviloma ne jemo več. Skrbimo, da čez dan zaužijemo zadosti tekočine – filtrirane vode, svežih zelenjavnih ali sadnih sokov in ekoloških zeliščnih, sadnih ali zelenih čajev.

Kaj imam vedno v hladilniku in shrambi: Sveže, domače sadje in zelenjavo, različna žita oz. kaše, stročnice in druga semena, kvalitetna, hladno stiskana bio olja (olivno, sezamovo, konopljino, laneno, bučno, kokosovo...), naravna sladila ter seveda veliko zbirko zelišč in začimb. No, nekaj prostora imata rezervirano tudi kak dober vinček in pivo. Skrbim, da je večina živil ekološkega in karseda lokalnega izvora.

Moj največji kulinarični dosežek: S ljudje, ki trdijo, da so se jim odprla nova obzorja in ki so zaradi kuhanja oz. prehranjevanja po mojih navodilih, odpravili to ali ono zdravstveno težavo, postali vitalnejši, bolj zdravi ter odgovornejši do sebe in drugih, pa tudi do okolice in okolja. Krona mojega kulinaričnega ustvarjanja so zagotovo otroci s svojim: „Hmmm, dobro je, prosim še.“

Moj največji kulinarični poraz: Kaj pa je to? Nisem ga še spoznal.

Lastnosti, po katerih se razlikujem od ostalih kuharjev: Inovativnost, entuziazem in pogum, da je vse, kar ustvarjam zdravju podvržen kulinarični unikat, zaradi česar rad pravim, da nisem kuhar ampak umetniški ustvarjalec. Ljubezen je moja glavna, najpogosteje uporabljena začimba, smeh in dolgi lasje pa zaščitni znak.

Zakaj si želim sodelovati na tej spletni strani: Ker je Mercator moj najboljši sosed. In ker ima ta isti sosed odlične, tudi domače slovenske ekološke izdelke. Predvsem pa zato, da širšim množicam še bolj približam pomen zdravega - uravnoteženega prehranjevanja ter pametnega nakupovanja.
 

Kuharjevi recepti