Andrej Goljat

Damira Skansi

Gastronomska novinarka

“Nemogoče je, je rekel ponos. Tvegano je, je dodala izkušnja. Odveč je, je odrezal razum. Poskusi, je zašepetalo srce.”

Rojstni datum:  10. november

Izobrazba:  magistrica politologije, gastronomska novinarka.

Zanimivosti iz življenja:  dvajsetkrat sem se selila, živela v enajstih mestih, petih državah in v njihovih različnih regijah in krajih. Slabši in težji del vsega tega je bilo pakiranje (razpakiranje), ponovna organizacija družinskega življenja, učenje novih jezikov. Lepši, najlepši del pa je bilo spoznavanje novega – lepote, kakršno v različnih oblikah najdemo povsod, od narave do kulture, tradicije, navad in seveda, kuhinj.

Tip kuhinje, ki mi je najbolj všeč:  najbolj mi je všeč mediteranska kuhinja, ker je to moj bivalni (življenjski) univerzum. Mojo domačo, dalmatinsko kuhinjo, sem sčasoma popestrila z italijansko (petnajst let sem živela v Pesaru, Fabrianu, Bologni, Rimu, Benetkah in Trevisu). V Grčiji sem odkrivala jedi na Halkidikiji ter se za vedno zaljubila v kuhinjo, obogateno z dišavami in zelišči. Želja po spoznanju, primerjanju in ustvarjanju jedi iz kuhinj drugih dežel Sredozemlja je moj večen navdih – počasi se vrstijo nove in zanimive jedi iz španske, francoske, libanonske in arabske kuhinje.

Tip kuhinje, ki ga ne maram:  ne maram preveč predelanih jedi, preveč zabeljenih jedi, fusiona, ki prerašča v confusion – skratka jedi, ki imajo česa preveč.

Kaj mi gre najbolj na živce:  najbolj mi gre na živce tisti kategorični "Jaz tega ne maram" (brez najmanjše želje, da bi se jed najprej pokusila). Izgovarja ga po navadi tista oseba, ki ima najraje pred seboj krožnik s hrenovko in praženim krompirjem.

Kako se jé pri meni doma:  zelo različno, zelo sezonsko, zelo se trudimo, da bi bile jedi tudi zdrave.

Kaj imam vedno v hladilniku in v shrambi vedno imam pri roki paradižnik, riž, testenine in olivno olje.

Moj največji kulinarični dosežek:  kadar mi uspe sestaviti in realizirati dobro uravnotežen meni, ki vsebuje vse potrebne korake: od aperitiva, predjedi, glavne jedi in sladice; kadar vsaka od jedi tematsko in glede na sestavine ljubi druge, in po jedi nimate občutka, da ste preveč jedli.

Moj največji kulinarični poraz:  ko sem bila še študentka, smo s cimrami v zagrebški ribarnici zagledale najlepše trilje. Zbrale smo denar in kupile kilogram božanske, sveže ribe. Jaz sem prevzela vso odgovornost, da popražim te občutljive ribe. Vse so mi razpadle do te mere, da jih nismo mogle pojesti niti z žlico. Krompir in blitva sta bila slaba tolažba. Od takrat sem prepražila neomejeno število svežih rib in to zelo uspešno.

Lastnosti, ki me razlikujejo od drugih kuharjev:  to naj bi povedali drugi.

Zakaj si želim sodelovati na teh spletnih straneh:  veliko sem se naučila tudi v Sloveniji. Slovenski del moje družine pravi, da bi moji recepti lahko bili osvežitev menija mladih zaposlenih družin, ker gre za enostavne, hitre in zdrave jedi. Prav tako si želim na vas, bralce, prenesti radovednost in ljubezen do kuhanja tradicionalnih domačih jedi mojega Mediterana.

Zadnji kuharjevi video recepti

Kuharjevi recepti