Andrej Goljat

Andrej Kuhar

Mojster kuhanja

“Gost, kupec naših storitev potrebuje posebno pozornost. Vedno pričakujejo kaj novega, tako kot v gledališču.”

Andrej Kuhar se je rodil v Prekmurju, v Petanjcih. Gostinsko šolo je obiskoval v Radencih. Ko je leta 1969 v Mostarju odslužil vojaško obveznost, se je odpravil v Nemčijo, sprva kot turist, ker je hotel videti, kaj se tam dogaja v kulinariki. Prijatelj mu je uredil vse dokumente in vizo, a se je po nekaj mesecih že hotel vrniti. Toda precej hitro, ko se je začela revolucija z “nouvelle cuisine”, ki jo je sprožil slavni Paul Bocuse, se je odločil ostati.  

Leta 1985 je opravil mojstrski izpit pri IHK Frankfurt, ki je bil zanj zelo pomemben dogodek. Čeprav je bil po dobri kuhinji poznan daleč naokoli, se je bilo zaradi opravljenega izpita opaziti veliko spremembo. Gostje so mu po opravljenem izpitu veliko bolj zaupali, saj je na steni pri vhodu visela diploma o opravljenem izpitu.

Z mojstrskim izpitom je lahko pričel izobraževati vajence in takrat se je začela nova zgodba. Prejemal je številne nagrade in priznanja, o njem se je veliko pisalo, kar je v restavracijo  privabljalo številne nove goste.

Andrej Kuhar si je v dveh različnih nemških restavracijah prikuhal kar šest zaporednih Michelinovih zvezdic. Prvo zvezdo je prejel že z 28 leti. Po vrnitvi v Slovenijo je kuhal v prestižni Vili Bled in potem v Gourmet restavraciji Promenada v lasti Sava hotelov Bled, zdaj pa se je s svojo ekipo pridružil najboljšemu sosedu – Mercatorju.

Pri Mercatorju je marca prevzel celotno kulinarično ponudbo, saj pravi, da bi mu bilo sicer dolgčas. Mojster pravi, da je štiridesetletnica Maximarketa še poseben razlog, da v kulinarični ponudbi Mercatorja naredi nekaj novega.

Njegovo največje zadovoljstvo bo vsekakor restavracija Maxim, kjer si želi svoje goste razvajati. Želi si predvsem zadovoljno ekipo, ki ga bo podpirala in bo z njim zadovoljno kuhala za slehernega gosta.

V kuhinji Maxi že kuha njegov učenec, vendar želi ekipo nadgradil še z mladimi ljudmi, ki bodo sledili njegovemu  načinu dela. Ker se vse kuha “a la minute”, torej po naročilu, je vsekakor potrebna večja in uigrana ekipa. V restavraciji Maxim si želi oživiti večere, ki jih bo popestril z različnimi dogodki, kulinaričnimi večeri, promocijami vinarjev … Največja uspešnica pa bodo zagotovo kulinarični tečaji, ki jih je uspešno pripravljal že prej.

MICHELINOVA ZVEZDICA

Besedo Michelin takoj povežemo z avtomobilskimi pnevmatikami in ustanovitelji svetovno znane blagovne znamke, z družino Michelin. Vendar malokdo ve, da se tudi kuharska zvezdica imenuje po enem od bratov Michelin. Med priznanimi kuharji in poznavalci so Michelinove zvezdice pojem odličnosti, potrditev vrhunskosti in obveza za dobro delo tudi v prihodnje, saj izguba zvezdice pomeni padec kakovosti in nazadovanje, seveda če kuhar zvezdice ne vrne kar sam (selitev, starost, odmor ...).
Jules André Michelin (16. januar 1853, Pariz – 4. april 1931) je leta 1900 objavil prvi Michelinov vodnik z namenom, da spodbudi avtoturizem, obvešča voznike, kje na poti po Franciji se lahko ustavijo, popravijo avto in natočijo gorivo, kje dobro spijo in se dobro okrepčajo, seveda s ciljem in v želji, da kot lastnik tovarne avtomobilskih pnevmatik poskrbi, da se kakovost Michelinovih pnavmatik potrdi tudi na trgu in posledično poveča prepoznavnost in prodaja. Vodnik so  do leta 1920 delili brezplačno. 1926 pa so začeli v svojih katalogih z zvezdico potrjevati izjemno kakovostne restavracije. Kasneje so kakovost nadgrajevali še z dvema in  tremi zvezdicami.
Dandanes je na trgu serija vodičev, v katerih najdemo najboljše hotele in restavracij po vsej Evropi in svetu.

Kaj zvezdice pravzaprav pomenijo?

Ena zvezdica pomeni, da če je restavracija na vaši poti, se je vredno ustaviti, dobili boste dobro hrano v prijetnem okolju. To je zelo dobra kuhinja v svoji kategoriji.

Dve zvezdici vam sporočata, da si restavracija zasluži, da zavijete z glavne poti in jo obiščete. Ne bo vam žal prevoženih kilometrov in časa.

Tri zvezdice pridobi restavracija, če predstavlja obisk restavracije za gosta pravo doživetje z vidika hrane, vina, okolja in postrežbe. Kuharja in restavracijo, ki prejmeta zvezdico, neprestano nadzirajo Michelinovi inšpektorji, ki kuharja in lokal nekajkrat letno nenapovedano preverjajo. Michelinovo zvezdico si je treba vedno znova prislužiti in se dokazovati.

 

Kuharjevi recepti