Andrej Goljat

Andrej Goljat

Kuhar z izkušnjami

“Doma pripravljena hrana je najboljša, vedno sveža in iz izbranih materialov. Zato tekne najslajše.”

Rojstni datum:  26. november

Izobrazba:  kuhar

Zanimivosti iz življenja:  po končani Gostinski šoli v Ljubljani sem leta 1968 odšel v svet. Najprej sem našel zaposlitev kot mlad kuhar v Švici, tu sem se začel učiti na novo, vse je bilo drugače kot so nas učili doma. Delal sem še v Nemčiji, v Italiji in na ladji. Sodeloval sem tudi na raznih prezentacijah naših jedi na Japonskem, v Južnoafriški republiki, v Makedoniji in Rusiji − Sibiriji. Če se sedaj ozrem nazaj, lahko potrdim pregovor: da se človek uči celo življenje in na koncu sprevidi, da zna bore malo.

Tip kuhinje, ki mi je najbolj všeč:  najbolj mi je všeč klasična evropska kuhinja, od najbolj opevane francoske do mediteranske. Vsaka dežela ima svoje značilnosti prehranjevanja, spoštujem jedi vseh narodov, najbolje teknejo prav v deželah, od koder izhajajo. Mnoge od teh jedi prinašamo tudi v naše okolje, dodamo jim pridih našega okusa, da nam še bolj teknejo.

Kakor vse v življenju, se tudi kulinarika spreminja, prihajajo novi trendi, novi načini priprave, ampak v nas ostaja (vsaj v meni) nostalgija po domačem. Doma počasi pripravljeno hrano zaužijemo z večjim užitkom kakor karkoli drugega, je vedno sveža, pripravljena naravno − po naših željah in ne preveč izumetničena oziroma predelana. Tempo današnjega časa nam tega velikokrat ne dovoljuje, toda vzemimo si čas, obrestovalo se nam bo.

Tip kuhinje, ki ga ne maram:  ne maram jedi, ki pod zvenečimi nazivi ponujajo bore malo – meglo.

Kaj mi gre najbolj na živce:  spoštujem drugačnost, vsak ima svoj okus. Ne maram pa ljudi, ki zato, da bi pritegnili pozornost okolice, zahtevajo nenavadne reči in se na koncu pred poznavalci hrane tudi največkrat osmešijo.

Kako se jé pri meni doma:  sam nisem izbirčen pri prehrani, tudi malih spodrsljajev − nepravilnosti, ki jih opazim, nikoli ne komentiram, kajti zavedajoč se, da gospodinja, ki poleg vsega gospodinjskega dela, vsak dan skozi celo življenje hrani družino, zadovoljuje različne okuse in ekonomično porablja razpolagajoča sredstva, zasluži od nas veliko ljubezen in spoštovanje.

Kaj imam vedno v hladilniku in v shrambi vedno imam pri roki sadje, zelenjavo, razne maščobe, meso, mesne izdelke, mleko, jogurte, sir, riž, testenine, začimbe in dišavnice.

Moj največji kulinarični dosežek:  zadovoljiti vsakega gosta, ki se zadovoljen s hrano k nam vrača vedno znova.

Moj največji kulinarični poraz:  na maturantskem plesu v Kranju so mi sodelavci tik pred začetkom prireditve odlomili vrat iz ledu sklesanega laboda.

Lastnosti, ki me razlikujejo od drugih kuharjev:  nikoli nisem razmišljal o tem, to ocenjuje okolica, v kateri deluješ, mislim pa, da rad prenašam znanje na druge, seveda pa potem to tudi zahtevam.

Zakaj si želim sodelovati na teh spletnih straneh:  z večletnim dosedanjim sodelovanjem so se med nami spletle prijateljske vezi, katere bom še naprej negoval in se trudil po svojih najboljših močeh, dokler me bodo še potrebovali.

Zadnji kuharjevi video recepti

Kuharjevi recepti