Image description
Z baletnega odra v kuhinjo Mercator

Tudi tokratno druženje Nikinih bralcev v Mercatorjevi restavraciji Romansa 1971 je potekalo v sproščenem ozračju. K temu sta veliko pripomogla tokratna gosta, baletnika Ana Klašnja in Lukas Zuschlag, ki navdušujeta v baletni predstavi Giselle.

In čeprav bi ob pogledu na drobno postavo Ane človek lahko podvomil, da dekle sploh kaj je, samo pravi, da ni tako. »Predstava Giselle je bila povsem razprodana, na kar smo zelo ponosni. Zdaj, ko sem nekaj dni prosta, pa tudi pri hrani grešim. Pojedla sem celo nekaj koščkov čokolade,« nam je v smehu zaupala Ana. Kako pomembna je prehrana za vrhunska baletnika, ve tudi tokratni kuhar, nutricist Matjaž Kološa, ki je nekaj besed namenil tudi o kakovosti in prednosti izdelkov, ki so vključeni v Mercatorjevo linijo Active Life. Predstavil je tudi recepte, ki jih je za to priložnost sestavil in pripravil sam.
 

Opis slike
Matjaž Kološa ima s pripravo zdravih jedi že dobrih dvajset let izkušenj. V okviru lastne znamke Matjaževe kuharije že nekaj let širi zavest o pomenu zdrave prehrane in izvaja kuharske delavnice ter predstavitve, degustacije, promocijo, svetovanja, predavanja o zdravi hrani in zdrave pogostitve. Vsak četrtek med 17. in 21. uro ga lahko za nasvet povprašate tudi na oddelku ekološke in posebne prehrane v hipermarketu v ljubljanski Šiški.

Po uvodnih besedah pa je bil čas za akcijo. Izžrebani Nikini bralci, Polona Mali, Vojka Berce in Stane Kukec so se v družbi Ane in Lukasa razporedili okoli delovnega pulta in se po navodilih Matjaža lotili priprave jogurtovih napitkov za zdravje in moč.

Opis slike

Napitke lahko pripravimo iz sveže stisnjenega sadja in zelenjave ali pa kar s pasiranjem v mešalniku. »Poljubno lahko kombiniramo različne vrste sadja ali zelenjave, kot na primer jabolka, kivi, granatna jabolka, korenje, gomoljno zeleno, zelenolistno zelenjavo in drugo. Namesto jogurta lahko uporabimo različne rastlinske napitke, banano ali avokado, po želji pa napitek obogatimo še z zvrhano žličko posušenega soka zelenih žitnih listov,« je ob pripravi napitkov povedal nutricionist Matjaž Kološa.

Opis slike

Mnogo več dela je bilo s pripravo zapečene ajdove kaše. Mi smo ajdovi kaši dodali korenček, por in beluše, uporabimo pa lahko tudi druge vrste zelenjave. »Če želimo pripraviti brezglutensko različico, pa namesto pšenične uporabimo riževo ali čičerikino moko,« je še svetoval Matjaž.

Opis slike
Pomoč v kuhinji je vedno dobrodošla. Pri pripravi gratinirane ajdove kaše sta moči združila Stanko in Polona.

Pri pripravi sladice sta imela morda največ dela prav Ana in Lukas, ki sta morala čokolado narezati na majhne koščke, Stane Kukec pa je medtem v voku popražil lešnike, ki so tako bili še okusnejši.
 

Opis slike
Rezanja čokolade se je z veseljem lotil Lukas, a mu je že kmalu na pomoč priskočila Ana. 'Da je ne bo zmanjkalo,' je v smehu dejala Ana, ki nam je priznala, da se z njo rada kdaj pregreši. 'Še zlasti takrat, ko nekaj dni zapored ne plešem.'

Čeprav je bil kolač okusen, po Matjaževih besedah bi ga lahko  obogatili še s suhim sadjem (brusnicami ali rozinami) ter mu dodali malo marmelade ali malinovca. Pečen kolač lahko prelijemo s čokolado, ga ponudimo samostojno ali pa mu dodamo kepico sadnega sladoleda.
 

Opis slike
Nikin bralec Stane Kukec nam je zaupal, da zelo rad kuha. Aktiven športnik, ki je letos prehodil že 35 tisoč višinskih metrov, pa v kuhinji tudi rad eksperimentira.

Bolj preprosto opravilo, lotila sta se ga Polona Mali in Stanko, je bila priprava spomladanske solate, ki smo jo obogatili s svežimi listi čemaža in vršički zelenih belušev.
 

Opis slike
Bogat jogurtov kolač

Recept za Bogat jogurtov kolač na: http://www.mmmrecepti.si/si/recepti/35379/detail.html
 

Sorodni recepti

Nazaj na vrh