Image description
Pekli smo z Boštjanom Romihom Mercator

Štiri izžrebane bralke, Marija Lazarevski iz Trbovelj, Marija Ponikvar iz Trebnjega ter Ljubljančanki Darja Srakar - Tomanič in Ema Vahčič, ki so se nam pridružile v Pekarni Grosuplje, so pokazale veliko dobre volje in nič manj ročnih spretnosti. Na fotografijah boste poleg Boštjana Romiha med Nikinimi pekovskimi vajenci našli še enega predstavnika moškega spola. Pridružil se nam je soprog gospe Marije L., ki se je predstavil kot njen »taksist«, toda ko smo izvedeli, da še nikoli ni držal testa v roki, smo ga nemudoma povabili v našo družbo. Zakaj pa ne.
 

Opis slike

Nikoli ni prepozno, da človek vzljubi vonj sveže domače peke. Tudi naš Boštjan se je izkazal. Kako se peče kruh, mu je pred leti pokazala mama, in čeprav zadnjih nekaj let soproge ni utegnil razveseliti s kakšnim domačim kruhkom, je bilo očitno, da mamina prizadevanja niso šla v nič. Boštjan je suvereno zmešal moko in sol, iz nekaj sladkorja, kvasa in vode ustvaril kvasni nastavek, moko obogatil s semeni in za konec v pripravljeno mešanico dolil kanček vode. In začelo se je gnetenje. »Kar dobro delajo tricepsi,« je med vztrajnim gnetenjem smeje povedal simpatični voditelj in dodal, da vseeno uživa v obujanju gibov, ki se jih je naučil kot deček.

Opis slike

Natančno smo opazovali mojstre

Vsak od naših petih pekov za en dan je pripravil kruh po svojih željah. Na voljo so imeli številne dodatke, od sončničnih, lanenih, bučnih semen do ovsenih otrobov, ki so pri nekaterih romali v moko, drugi pa so jih uporabili kot posip na hlebu ali štruci. Ko so mojstrovine vzhajale, se je naša peterica pod strokovnim nadzorom pekov iz pekarne lotila še drobnih figuric iz krušnega testa, in sicer parkljev, zajčkov, ptičkov in pletenic. Peki so spretno vrteli razvaljane kose in v hipu je pred nami že stala neverjetna oblika, ko pa smo poskusili ponoviti, je seveda trajalo nekoliko dlje.

 

Opis slike

Pa vendar, s končnim izdelkom smo bili zadovoljni, še posebno Boštjan, ki je z zanimanjem spremljal spretne roke pekov. »Zelo pozorno sem opazoval mojstre pri delu, ki v dveh potezah iz testa oblikujejo neverjetne podobe, in priznati moram, da ni enostavno.

Opis slike

Toda če zares natančno opazuješ, vidiš, da gre za 'finte'. Če jim slediš, si precej blizu uspehu,« je povedal voditelj v pekovski opravi, ki mu je velikokrat uspelo ustvariti čudovito pletenico in zajčka, ki ga je bilo treba ovekovečiti na fotografiji. Ustvarjalni pekovski izzivi so mu dali zagon, da tudi doma ponovno zamesi kruh ali se z otrokoma poigra z izdelavo živalic iz krušnega testa. »Ptički, zajčki in pletenice bodo še kako prav prišli ob prihajajočih velikonočnih praznikih,« je dobil idejo.
 

Vodilni pri peki brez dodanih aditivov

Opis slike

Ko so kruh in figurice zadosti časa vzhajali, so romali v peč. Vsak ‘pek’ je s pomočjo loparja potisnil svoj svoj kruh v peč, pred tem pa vanj vrezal prepoznaven vzorec, da se pečeni izdelkine bi pomešali.
Medtem ko smo čakali, da iz peči pridiši, smo si ogledali vse prostore pekarne skupaj z njenim direktorjem, gospodom Miranom Hribarjem.
 

Opis slike

Pekarna Grosuplje združuje tradicijo s sodobnimi smernicami v pekarstvu. V zadnjih letih posebno pozornost posvečajo kruhu brez dodanih aditivov, narejenemu z dodatkom kislega testa po starem, dolgotrajnem postopku priprave. Na lastne oči in brbončice smo se lahko prepričali kako poteka priprava in kako kislo testo kruhures daje sočnost, aromo in daljšo obstojnost na povsem naraven način. Vsak od nas si je lahko izbral svojo štruco ali hleb, ki ga je odnesel domov. Izbirali smo med Krajcarjem, Krjavljem, Malnarjem, Sosedom in ostalimi vrstami kruha. Našteta so le najbolj znana imena kruhov, ki jih najdemo v Mercatorjevih prodajalnah.
 

Ko so alarmi na pečeh, ki sporočajo, da je naš kruh pripravljen, zapiskali, smo radovedno staknili glave in čakali na rezultat. Hlebci in štruce, ki so priromali iz peči, so bili videti čudoviti, prav tako simpatične figurice in pletenice. Za konec se je naša šesterica pekov nasmejala v fotografski aparat, vsak s svojim izdelkom - kot dokaz uspešnega pekovskega debija.

Opis slike

Zadovoljne Nikine izbranke

Kar so videle, preizkusile in okusile, je naše izžrebanke navdušilo. Marija L. je priznala, da ji kljub kuharskemu poklicu peka kruha nikoli ni šla najbolje od rok. Gospa zelo rada peče drobno pecivo, sploh za praznike. »Super je bilo, s soprogom sva izvedela veliko novega. Sploh on, ki se je danes prvič v življenju preizkusil v tej vlogi in je zelo vesel, da je lahko sodeloval.«

Opis slike

Tudi našo drugo izžrebanko, Darjo, je delavnica navdušila. »Najbolj mi bo ostala v spominu izdelava pletenk, ki jih do danes nisem znala izdelovati, pa tudi kruha doma ne mesim. Ga kar kupujem, in to prav tega iz Pekarne Grosuplje. Sem njihova velika oboževalka,« je smeje povedala gospa, ki jo je naše druženje spodbudilo k temu, da kdaj v prihodnje po njeni kuhinji zadiši ne le sladko, ampak tudi pekovsko pecivo.

Ema je naša stara kuharska znanka, ki ji je bil žreb v preteklosti že naklonjen. Odlična kuharica doma le občasno peče kruh, saj ji za to zmanjkuje časa. »Toda po taki izkušnji človeka prime, da bi ovil svoj dom v vonj sveže pečenega kruha. Najbolj mi bosta ostali v spominu veličastnost Pekarne Grosuplje in prijaznost njihovih zaposlenih, pa tudi Boštjana, ki je druženje še dodatno popestril.«
 

Marija P. v svojem domačem okolju slovi kot mojstrica flancatov in rogljičkov. Peče tudi kruh, in to že 25 let. »Toda vseeno
se človek česa novega nauči in zelo vesela sem, da sem bila med srečno četverico,« je povedala v zahvali in nam dobrodušno razdelila recept za svoj flancate!
 

Opis slike

Hvala za slasten kruh!

Iz pekarne smo odšli s tako polnimi rokami daril, da smo si komajda še utegnili stisniti roko v pozdrav. Vsak s svojim kruhom, darilno vrečko z zanimivim branjem in škatlo s čudovitim pletenim srcem, izdelanim iz testenih kit in okrašenim s testenim okrasjem, smo odkorakali iz dežele slastnih pekovskih vonjav. Ob slovesu smo si obljubili, da se z mojstri iz pekarne še srečamo. Do takrat pa nas bo na prijetno druženje spominjal njihov slasten kruh.

Opis slike

Nazaj na vrh